Saturday, July 31, 2010

Kemuncak Imam Muda Berakhir: Ashraf Juara Imam Muda Musim Pertama


ASYRAF

NAMA PENUH: MUHAMMAD ASYRAF BIN MOHD RIDZUAN
ASAL: Pulau Pinang
UMUR: 26 Tahun
TARIKH LAHIR: 12 Februari 1984
STATUS: Berkahwin
PEKERJAAN: Imam
PENDIDIKAN TERTINGGI: Ijazah Sarjana Muda Usuluddin & Fiqh, Universiti Malaya


Seperti yang aku telah jangkakan ASHRAF bakal juara IMAM MUDA TERUNGGUL telah menjadi kenyataan. Dua finalis memang hebat, malah semua Imam Muda yang masuk program ini memang hebat. Namun, pandangan aku tentang ASHRAF, dia mempunyai personaliti yang menarik untuk didekati masyarakat, mempunyai idea yang bernas, melihat sesuatu aspek dengan meluas, bijak menuturkan kata-kata. HIZBUR juga hebat. semua tetap juara dihati peminat dan rakyat malaysia. Semoga anda semua dapat memikul amanah dan tanggugjawab yang telah di amanah.




Hadiah pemenang Imam Muda.

1. Kereta bernilai lebih RM150,000
2. Pakej menunaikan haji
3. Wang tunai RM20,000
4. Komputer riba Apple Macpro
5. Berpeluang melanjutkan pelajaran di Universiti Antarabangsa Al-Madinah, Arab Saudi
6. Jawatan imam di masjid utama di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Malam td memang nampak terserlah kematangan Ashraf menjawab soalan dr para juri. Kalau ada undian, semasa segmen tazkirah pilihan aku Ashraf, segmen menghafaz surah Taubah pilihan aku Hizbur dan segmen menguji minda pilihan aku Ashraf. Suara Ashraf memang serak sikit malam tadi. Aku ada rasa berdebar juga takut suara dia serak tiba-tiba. Tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Berita yang mengejutkan bila malam td diumumkan kesemua pelajar imam muda dapat tajaan biasiswa dari Universiti Madinah.

Ada satu lagi benda yang aku perasan masa persembahan akhir Asmaul Husna malam tadi. Kanak-kanak yang berdiri di sebelah imam-imam muda tu muka dia semua mcm muka imam muda masa kecil2. Agak2nya dia org tu adik beradik atau sanak saudara imam-imam muda kot. Memang kiut betulla dia org buat konsep muka-muka imam2 muda masa kecik. Budak berdiri sebelah imam muda Miril, Nuri, Adib memang sebiji muda.

MAJLIS PEMBUKAAN



Imam muda di Astro Oasis

Berita di dada akhbar:
Utusan Malaysia Online
Berita Harian Online
Kosmo Online
Keluarga kena tempias populariti
mstar Online
GelisahImamMuda


Blog pilihan untuk imam muda:
kepalabergetar.blogspot.com
sweetomoide.blogspot.com
kampungtepus.blogspot.com
azizie.com
mohdnadri.com
www.kakinakl.com

TAZKIRAH ASHRAF



TAZKIRAH HIZBUR




SEGMEN MENGUJI MINDA



SEGMEN MENGAJI



MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH



UCAPAN PEMENANG


Saturday, July 24, 2010

Imam Muda: Episod 9

Sangat tepat jangkaan aku. Hizbur dan Ashraf ke pentas final Imam Muda musim pertama. Aku jangkakan Ashraf akan jadi juara sbb dari pandangan aku, dia boleh berhujah dengan baik.


Friday, July 23, 2010

Terima kasih

Thank you my friend, Ila. Hari ini ko banyak membuat jasa kepada aku. Jasamu dikenang sepanjang hayat. Ameen.


Friday, July 16, 2010

Imam Muda: Episod 8

Minggu ini, 2 orang terkeluar dari imam muda. Nuri dan Azhar terkeluar dari imam muda bagi Episod ke-8. Ye. mmg mereka berdua ada karisma tersendiri. Tapi, pada aku Ashraf dan Hizbur pasti ke final. Mereka semua terbaik. Tapi dari segi ketrampilan dan hujah, aku tengok Ashraf memang ada bakat pidato dan kebolehan berhujah yang mantap. Hizbur banyak ilmu, tapi perlu diasah lagi keupayaan untuk berhujah. Tapi aku sokong semua imam muda.


Saturday, July 10, 2010

Selamat Hari Lahir: 2 tahun





To My Little Qaisarah...

Today on 2008, you were born at Hospital Putrajaya.
Masa tu 7 Rejab.
Qaisarah lahir 6.30pm, hari Khamis.

Yg lawak...
Masa tu mama dah masuk bilik bersalin sejak pukul 11.00pg.
Papa mmg tak kerja hari tu. Malam td mama dah masuk hospital utk kali ke-3.
Entahlah Qaisarah ni, bila seminggu nak bersalin, bila malam je mama rasa sakit. siang ok.
Cuma bila pukul 6.00pm mcm tu, papa keluar dr bilik bersalin sbb nak solat asar.
Dlm 6.20pm doktor masuk kata dah boleh bersalin ni.
Mama bukan apa, tang check bukaan tu paling ngeri lah kalau nak bersalin.
Doktor tanya husband mana?
Mama kata pergi solat jap.
Mama tanya doktor, doktor boleh tak tunggu husband kejap.
Doktor kata...eh...mana boleh tunggu2, ni nak bersalin. kalau ada rezeki, dapatlah dia tengok.
Nurse pulak kata...td kata tak sabar nak bersalin.
Aku nak gelak pun ada.
Yelah kdg2 bila dah sakit bersalin tu... bila nak keluarkan anak mmg dah tak tahu sakit apa dah.
Rasa sakit pun dah hilang.
Tengah duk teran2 husband pun dtg.
Syukur dapat juga husband aku masuk.

Sempena birthday kedua Qaisarah hari ini mama papa ajak makan dkt rasamas.
Ini first time ajak Qaisarah makan kat restoran fast food.
Selalu tapau je.
Mula2 nak masuk...dia agak takut dan gugup.
Lepas dah masuk duk nyanyi2...

Semoga Qaisarah jd anak cerdik, anak soleh...pada mama dan papa.


Friday, July 9, 2010

Imam Muda: Episod 7

Diam tak diam dah episod 7. Imam muda Adib terkeluar minggu ini. Aku memang tak miss tgk imam muda. Hari Sabtu ptg ada kapsul imam muda. Tgk dia org buat aktiviti, siap berlakon, menyanyi... memang berbakat. Hizbur pada aku ada karisma dan matang. Ye...guru Tahfiz yg pernah belajar di Syiria. Yang lain semua ada karisma. Tapi pada aku Hizbur terpancar kematangan dirinya. Nuri pun dah makin meningkat. Memang best rancangan Imam Muda memecah tradisi. Selalu rancangan di Malaysia adalah klon2 rancangan luar negara.

Rancangan top sekarang kat Astro...keynote pun best. Mengasah bakat muda dlm bidang komposer. Jangan lupa lirik pun rancangan kegemaran aku. Apa lagi aku suka tgk... Malaysian Top Host...yg musim terbaru lepas, aku terlepas tgk. Cerita bola dah habis.... Tapi Sotong Paul yang glamour.

Wednesday, July 7, 2010

Happy Birthday to you....

Bos, hepi besday...
Semoga panjang umur dan murah rezeki dalam iman.


Tuesday, July 6, 2010

Aku cinta padamu dalam pelbagai bahasa

Dalam aku mengisi ruang masa, tiba-tiba muncul di benak fikiran aku untuk mengetahui perkataan aku cinta padamu dalam pelbagai bahasa. Ini sahaja yang aku tahu. Bukan apa, aku teringat satu iklan yang hidup ini cukup dengan tiga perkataan untuk mengatakan sesuatu. Contohnya:
Saya tidak tahu, Saya suka makan, Saya rindu awak, Siapa nama awak?, Merah tanda berhenti, Anda mampu mengubahnya (Tagline iklan).

Aku cinta padamu.
English : I love you
Arab : Ana uhibbuka / uhibbuki
China: Wua ai ni
Jawa : Aku cintā sama kue

Bila aku cari di website, rupanya ada lebih kurang 100 bahasa untuk mengucapkan aku cinta padamu. Mari kita belajar.

English – I love you
Afrikaans – Ek het jou lief
Albanian – Te dua
Arabic – Ana behibak (to male)
Arabic – Ana behibek (to female)
Armenian – Yes kez sirumen
Bambara – M’bi fe
Bangla – Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian – Ya tabe kahayu
Bisaya – Nahigugma ako kanimo
Bulgarian – Obicham te
Cambodian – Soro lahn nhee ah

Cantonese Chinese – Ngo oiy ney a
Catalan – T’estimo
Cheyenne – Ne mohotatse
Chichewa – Ndimakukonda
Corsican – Ti tengu caru (to male)
Creol – Mi aime jou
Croatian – Volim te
Czech – Miluji te
Danish – Jeg Elsker Dig
Dutch – Ik hou van jou
Esperanto – Mi amas vin
Estonian – Ma armastan sind
Ethiopian – Afgreki’
Faroese – Eg elski teg
Farsi – Doset daram
Filipino – Mahal kita
Finnish – Mina rakastan sinua
French – Je t’aime(to male), Je t’adore(tofemale)
Gaelic – Ta gra agam ort
Georgian – Mikvarhar
German – Ich liebe dich
Greek – S’agapo
Gujarati – Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon – Palangga ko ikaw
Hawaiian – Aloha wau ia oi
Hebrew – Ani ohev otah (to female)
Hebrew – Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon – Guina higugma ko ikaw
Hindi – Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong – Kuv hlub koj
Hopi – Nu’ umi unangwa’ta
Hok kian – wa ai lu
Hungarian – Szeretlek
Icelandic – Eg elska tig
Ilonggo – Palangga ko ikaw
Indonesian – Saya cinta padamu
Inuit – Negligevapse
Irish – Taim i’ ngra leat
Italian – Ti amo
Japanese – Aishiteru
Kannada – Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan – Kaluguran daka
Kiswahili – Nakupenda
Konkani – Tu magel moga cho
Korean – Sarang Heyo
Latin – Te amo
Latvian – Es tevi miilu
Lebanese – Bahibak
Lithuanian – Tave myliu
Malay – Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam – Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese – Wo ai ni
Marathi – Me tula prem karto
Mohawk – Kanbhik
Moroccan – Ana moajaba bik
Nahuatl – Ni mits neki
Navaho – Ayor anosh’ni
Norwegian – Jeg Elsker Deg
Pandacan – Syota na kita!!
Pangasinan – Inaru Taka
Papiamento – Mi ta stimabo
Persian – Doo-set daaram
Pig Latin – Iay ovlay ouyay
Polish – Kocham Ciebie
Portuguese – Eu te amo
Romanian – Te ubesk
Russian – Ya tebya liubliu
Scot Gaelic – Tha gra\dh agam ort
Serbian – Volim te
Setswana – Ke a go rata
Sindhi – Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux – Techihhila
Slovak – Lu`bim ta
Slovenian – Ljubim te
Spanish – Te quiero / Te amo
Swahili – Ninapenda wewe
Swedish – Jag alskar dig
Swiss-German – Ich lieb Di
Tagalog – Mahal kita
Taiwanese – Wa ga ei li
Tahitian – Ua Here Vau Ia Oe
Tamil – Nan unnai kathalikaraen
Telugu – Nenu ninnu premistunnanu
Thai – Chan rak khun (to male)
Thai – Phom rak khun (to female)
Turkish – Seni Seviyorum
Ukrainian – Ya tebe kahayu
Urdu – mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese – Anh ye^u em (to female)
Vietnamese – Em ye^u anh (to male)
Welsh – ‘Rwy’n dy garu
Yiddish – Ikh hob dikh
Yoruba – Mo ni fe


Monday, July 5, 2010

Imam Muda

Rancangan kegemaran aku kali in di ASTRO OASIS. Rancangan imam muda. Rancangan pertama di dunia untuk mencari bakal imam muda. Tugasan setiap minggu memang mencabar. Minggu lepas pasal sembelihan. Banyak yang aku belajar juga. Ya! Nak jadi imam bukan sekadar jadi imam di masjid dan berdakwah. Pandai komunikasi, pandai bertutur dalam Bahasa Ingggeris dan Arab untuk berdakwah. Malah, lagi banyak bahasa dikuasai lagi bagus. Pandai mendekati masayarakat.

Tiga peserta telah terkeluar iaitu Abe Syara, Syakir dan minggu lepas Miril. Walaupun terkeluar, aku harap mereka sentiasa tambahkan ilmu di dada.


Thursday, July 1, 2010

Wajah-wajah Qaisarah












Sekarang Qaisarah dah pandai macam-macam. Cakap pun dah banyak. Perkataan yang dia dah tambah:

Diam = Diam
Atash = Atas
Makan = Makan
Awah = Bawah

Lagi 10 hari Qaisarah nak 2 tahun.
Kalau mengikut bulan Islam, Qaisarah akan berumur 2 thn, 11 hari, pd 10 Julai nanti.
Qaisarah lahir 10 Julai = 7 Rejab


dan pandai menyanyi:
Twinkle2 little star...
Are you sleeping, are you sleeping...
Ibu, ibu, engkaulah ratu hatiku...

Tapi semuanya visi pelat2 ala Qaisarah.