Friday, January 30, 2009

Rezeki lagi

Bos di tempat suamiku, bagi angpau pada setiap pekerja sempena Tahun Baru Cina. Walaupun berlainan bangsa, mereka tetap bermurah hati.


Qaisarah pun ada orag bagi ang pau.

Thursday, January 29, 2009

Balik Kampung

Sudah tradisi masyarakat Malaysia. Ada cuti panjang mesti balik kampung. Suami bercuti hampir seminggu sempena cuti tahun baru cina.

Yang menarik tentang balik kampung kali ini:
  1. Dapat jumpa kawan lama semasa di tingkatan 1-3. Masing-masing menetap di Selangor, tetapi kami berjumpa di JB. Cik Z baru sahaja bekerja di JB di jabatan kerajaan. Kami selalu berhubung, tapi sepuluh tahun tidak bertemu. Kali terakhir semasa kami di tahun satu. Cik Z datang ke UKM, melawat kawan2 di UKM.
  2. Makan sarapan di kedai mak. Memang tak makan langsung di rumah. Macam makan tiap-tiap pagi bersarapan di kedai.
  3. Jalan di Jusco. Rasanya sampai 3 kali. Suami yang duk sibuk mengajak, tapi tiada satu pun barang yang dibeli untuk dirinya.
Kepada pensyarah-pensyarah, rakan-rakan kami yang menyambut tahun baru cina, selamat menyambut tahun baru.

Yang memberi limau-limau percuma, terima kasih daun keladi, ada lagi boleh bagi lagi....



Wednesday, January 21, 2009

Rezeki 3

Tengahari tadi...

"Hello, boleh saya bercakap dengan En Mohd Farisan?"

"Siapa bercakap?"

"Saya dari agen panggilan Shell bonuslink, win RM300 cash."

"Actually this is his wife. We are in different office."

"Ok, tak pe you pun boleh jawab soalan mudah ini untuk jadi pemenang."


Setelah menjawab dgn betul....

"Tahniah! anda telah memenangi RM300"

Belum sampai seminggu, rezeki datang lagi. Alhamdulillah

Tuesday, January 20, 2009

Pemangkin

Melihat kawan-kawan yang dah kembali bertugas dengan PhD, aku teruja untuk menghabiskan PhD secepat mungkin. Mereka semua menjadi pemangkin dan peransang untuk aku terus mengahbiskan sisa-sisa perjuangan ini.


Saturday, January 17, 2009

Rezeki 2

Hari ini pejabat suami aku ada majlis "annual lunch" merayakan pekerja-pekerja di kilang. Rezeki yang tidak disangka..... Suami aku menang cabutan bertuah tunai RM500. Alhamdulillah syukur.

Aku selalu berpesan kepada suami, hendaklah selalu berbakti kepada orang. Kalau kita ada sikit, beri orang sikit. Rezeki kalau Allah nak bagi sekelip mata, dan kalau Allah nak tarik rezeki sekelip mata sahaja. Amalkan ayat seribu dinar. Emak selalu kata amalkan solat Dhuha dan Isyrak. Pintu rezeki sentiasa terbuka bagi orang-orang yang sentiasa membuat kebajikan.

Semoga Allah memberkati dan merahmati setiap kali kami keluar mencari rezeki dan rezeki yang diperolehi adalah halal. AMEEN.

Monday, January 12, 2009

Kembali dari Tanah Suci

838am: Mendarat di KLIA. SMS aku terima dari abah.

Alhamdulillah, syukur mak abah selamat tiba di tanahair setelah 40 hari mengerjakan ibadah haji di mekah. Ketika itu, aku berada di Klinik Kesihatan, regular check-up untuk Qaisarah. Sepatutnya flight tiba dalam pukul 90 am dari madinah. Cepat flight ni mendarat.



Update Qaisarah:
Qaisarah dah 6 bulan.
Berat dah 7.05 kg.
Dah pandai golek2.
Dah pandai sebut pa-pa, ba-ba.

Bila tiba di KLIA, aku terpandang screen ketibaan dan perlepasan. Sah mmg cepat kapal terbang mak abah mendarat 0834am. Alhamdulillah.

Suasana di balai ketibaan penuh dgn sanak saudara. Tapi tidaklah sesesak mana. Mungkin penerbangan terakhir tiba di Malaysia. Yang menyambut mak abah cuma kami 9 beradik, 2 menantu dan 2 cucu mak abah.

Kami berpelukan, syukur selepas mak abah keluar dari pagar ketibaan. Dari jauh, kami sudah namapak mereka berdua. Selepas itu, abah membaca doa kesyukuran. Mudah2an mereka pulang dgn haji mabrur dan doa yang dipohon akan dikabulkan ILAHI.

Aku sms Ella. Alhamdulillah Ella tiba selepas kami bertemu dgn mak abah di balai ketibaan.



Thursday, January 1, 2009

Lembaran 2009

Tahun baru tentunya bermula dengan azam baru. Kata Dr Fazilah Kamsah, 95% orang akan melupakan azam baru bila masuk ke minggu ketiga tahun baru. Kalau nak jadikan tabiat, kena buat 40 kali berturut-turut setiap hari.

Semoga 2009, aku akan mendapat PhD yang diimpikan dengan jayanya. AMEEN.