Wednesday, February 12, 2014

Khasiat buah berangan


Balik dari Jerantut, singgah Genting Sempah makan buah berangan. Makan buah berangan aku rasa kenyang. Semalm buah berangan tu ada lagi kat rumah mak. Aku pun makan. Maka, aku hari ni teringat nak google apa khasiat buah berangan. Dalam Bahasa Inggeris, disebut chestnut.

Rupanya buah berangan ni adalah satu2nya jenis kacang yang tinggi vitamin C, dan karbohidrat. Ada jugak ferum dan vitamin B-6

Boleh jugak tgk link kat bawah ini:

Khasiat berangan
Nilai Pemakanan Buah Berangan
Why Chestnuts

Tuesday, February 11, 2014

Cara terbaik minum madu

Kat rumah ada banyak madu. Suami pulak, beli dua jenis madu yang berbeza, madu tualang dan madu royal jelly.

Di sini ada cara2 makan madu secara berkesan, boleh baca. Antara blog yang aku rasa berguna untuk pengamal minum madu.

Madu lebah
Khasiat madu tualang dan pantang larangnya
Khasiat madu
Lapan cara mudah dapat khasiat madu

Semoga dapayt manfaat, Wa Allahu 'Alam.

Sunday, February 9, 2014

Selamat Pengantin Baru AL-AMIN-HIDAYAH

Kali ini kenduri kat Jerantut pulak. Kuarters kediaman PDRM Jerantut. Ramai polis datang. Ringkas tapi meriah... Tahniah...